Winterspelen2018.nl

9 februari 2018 - 25 februari 2018

Sporters op de Winterspelen 2018 met Nederlandse achtergrond

Marcel Hirscher (AUT)
Marcel Hirscher (AUT)

Nederland wordt door 33 sporters vertegenwoordigd in PyeongChang. Maar er zijn meer atleten aanwezig op de Winterspelen van 2018 met een Nederlandse achtergrond. De bekendste is topskiër Marcel Hirscher uit Oostenrijk.

Marcel Hirscher (AUT)

alpine skiën alpine skiën

"Mocht Marcel Hirscher niet de kans krijgen om voor het Oostenrijkse team te skiën, dan is er een mogelijkheid om voor Nederland uit te komen." Aldus zijn Nederlandse moeder in een item van Bureau Korea. Nederland had dus bijna de beste skiër van de wereld op de Winterspelen, want inmiddels is hij viervoudig wereldkampioen. Al op 20-jarige leeftijd won hij een World Cup en nu acht seizoenen verder skiet hij zijn beste seizoen in zijn carrière met al tien zeges. Sinds eind januari 2018 staat hij zelfs tweede op de ranglijst meeste World Cup zeges allertijden.

Akwasi Frimpong (GHA)

skeleton skeleton
Akwasi Frimpong (GHA)
Akwasi Frimpong (GHA)

Een andere atleet met een Nederlandse nationaliteit is Akwasi Frimpong. De voor Ghana uitkomende Frimpong doet mee aan skeleton. In 1994 kwam hij bij zijn moeder in Amsterdam wonen. Pas in 2007 kreeg hij een verblijfstatus en een jaar later het Nederlanderschap. In de tussentijd was hij met atletiek in aanraking gekomen en probeerde hij het Nederlandse atletiek team te halen om ooit naar de Olympische Spelen te kunnen.

Blessures en te scherpe kwalificatietijden hielden hem echter van de droom af om naar Londen 2012 te kunnen. Vanwege zijn sprintkwaliteiten werd hij in 2013 gevraagd als remmer voor het Nederlandse bobsleeteam, maar zijn team wist zich niet te plaatsen voor de Winterspelen van 2014. Frimpong besloot om wederom van sport te wisselen om zijn ultieme droom waar te maken en maakte ook de beslissing om voor zijn geboorteland Ghana uit te komen vanwege de minder strengere kwalificatieregels. Alles met het uiteindelijk doel: een Olympische atleet worden. Half januari 2018 kreeg hij het verlossende bericht dat hij als enige Afrikaanse atleet bij het skeleton actief mag zijn.

Carlijn Schoutens (USA)

schaatsen schaatsen
Carlijn Schoutens (USA)
Carlijn Schoutens (USA)

De Amerikaanse Carlijn Schoutens is een dochter van twee Nederlandse ouders. In haar eerste levensjaar verhuisde het gezin naar Nederland en groeide ze op in Heemstede. Op de ijsbaan in Haarlem leerde ze schaatsen en ze deed zelfs mee aan het Nederlands allroundkampioenschap van 2013. Omdat kwalificatie voor internationale wedstrijden lastig voor haar werd als Nederlandse, maakt ze sinds 2014 gebruik van haar tweede nationaliteit. Als Amerikaanse heeft ze al aan een wereldkampioenschap meegedaan en een aantal top 10 plaatsen behaald in de achtervolgingsploeg. Op de Winterspelen in PyeongChang zal ze uitkomen op de 3000 en 5000 meter en waarschijnlijk ook op de ploegenachtervolging.

Ted-Jan Bloemen (CAN)

schaatsen schaatsen
Ted-Jan Bloemen (CAN)
Ted-Jan Bloemen (CAN)

De Nederlands kampioen allround van 2012 deed mee aan een paar wereld- en Europees kampioenschappen, maar het lukte hem niet om structureel plaatsing af te dwingen. Mede door zijn niveau, maar mede ook door het gebrek aan stabiliteit. In Nederland zijn weinig schaatser in het bezit van een langjarig contract.

In de zomer van 2014 maakte hij de switch naar Canada. Het land van zijn vader. Het land waarvan hij ook een paspoort bezit. Het eerste seizoen verliep aardig, maar in het tweede seizoen liet Bloemen de schaatswereld versteld staan. Hij won een world cup wedstrijd over 10 km, maar bijzonderder was de eindtijd. Hij schaatste het 8 jaar oude wereldrecord van Sven Kramer uit de boeken. Inmiddels is hij één van de kanshebbers voor een Olympische titel. Mede omdat hij dit seizoen ook het wereldrecord op de 5 km van Kramer aanscherpte.

< terug naar thuispagina

Winterspelen2018.nl


Voor info over de Olympische Winterspelen van 2022 zie Winterspelen2022.nl